Borbándi János: KÚT Alapítvány bemutatkozás

„Oly korban éltem én e földön…”
Radnóti

KÚT ALAPÍTVÁNY

Pszichterápiás Rendelő

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 26. fsz.
Telefon/fax: (1) 317-6805
Jelentkezés: személyesen, telefonon, levélben vagy faxon
A hozzánk fordulókat előzetesen megbeszélt időpontban fogadjuk

e-mail cím: katalin.bardos@freemail.hu

A RENDELŐ RENDELKEZÉSÉRE ÁLL
A HOLOCAUST TÚLÉLŐINEK ÉS LESZÁRMAZOTTAIKNAK,
ÉS MINDAZOKNAK, AKIK AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEK TÁRSADALMI TRAUMÁIT, IGAZSÁGTALANSÁGAIT ELSZENVEDTÉK:

az első generációnak, amely átélte a rémségeket,
a második generációnak, mely eligazodni kíván a történtekben és a
harmadik generációnak, mely identitását keresi.

A rendelő megközelíthető 3-as metróval és a 7-es, 78-as buszokkal (Ferencziek tere felől) vagy a 49-es, 47-es villamosokkal (Kálvin tér felől).

MUNKATÁRSAK:

Dr. Bárdos Katalin vezető, pszichoterapeuta-szakpszichológus
Becskeháziné Czenki Valéria pszichológus
Borbándi János pszichológus
Gellért Csilla pszichoterapeuta-szakpszichológus
Dr. Harmath Péter pszichoterapeuta-szakpszichológus
Holics András pszichológus
Dr. Molnár Irén klinikai szakpszichológus
Dr. Pálffy Judit pszichoterapeuta-pszichiáter

Minden hozzánk fordulónak ingyenesen állunk rendelkezésére.
Alapítványunkat adományokból tartjuk fenn.

Az Alapítvány 1993-ban dr. Virág Teréz vezetésével azért jött létre, hogy pszichés támogatást, és terápiás segítséget nyújtson mindazoknak, akik üldöztetést szenvedtek el, elsősorban a holocaust túlélőinek és gyermekeiknek, unokáiknak.

Az Alapító Okirat szerinti rendeltetése „a társadalmi üldöztetés, különösen a holocaust következtében fellépő lelki sérülések, traumák gyógyítása, az ilyen üldöztetést elszenvedettek pszichés támogatása, és az erre alkalmas terápiás módszerek, eljárások kutatása és terjesztése”.

A holocaust túlélők és leszármazottaik pszichoterápiájára szakosodott intézmények működnek Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, de hasonló, e problémakörre specializálódott intézmény korábban nem volt sem Magyarországon, és tudomásunk szerint Kelet- és Közép-Európában sem.

Évente 120-150 körüli a segítségért hozzánk fordulók száma.

A második világháború után a holocaust túlélőinek meg kellett találniuk a helyüket egy olyan társadalmi helyzetben, amely nem adott segítséget a történtek feldolgozásához. Az ezt követő évtizedekben újabb társadalmi csoportok szenvedtek el társadalmi traumákat, üldöztetést, diszkriminációt. Így alakult ki a kollektív elfojtás légköre, melyben a fájdalom és a bánat nem volt kimondható.

Amikor a mindennapi nehézségek, szakmai krízisek, betegségek, nyugdíjazás, öregség, halálesetek bekövetkeznek, a megfelelő alkalmazkodást a múlt árnyai nehezítik. Ekkor a lelki egyensúly felborul, és szükségünk lehet szakember segítségére.

Ilyenkor kereshet fel minket!

„Negyven évig nem voltak szavaink a fájdalmas múlt kifejezésére. Több, mint fél évszázaddal a vészkorszak után arra kell szavakat találnunk, hogy kifejezzük a túlélés örömét. Ennek hiányában nem tudunk gyermekeinknek és unokáinknak pozitív jövőképet adni. A KÚT rendelőben arra törekszünk, hogy a hozzánk fordulók képessé váljanak az élet örömeit megtalálni, és pozitív érzelmeiket szavakban is kifejezni.” (Virág Teréz)

Kérjük, ha teheti, támogassa alapítványunkat!
Számlaszámunk:
11100104-90009668-10000001
Számlavezető:
Inter Európa Bank Rt.
1054 Budapest, Szabadság tér 15.
Alapítványunk megkapta a közérdekű minősítést.
Támogatása közcélú adománynak minősűl, és a törvényben meghatározott adókedvezmény igénybevételére jogogít.

3 hozzászólás

ismeretlen2003. február 25. 00:00

Szeretném felhívni az érdekl?d?k figyelmét arra, hogy az alapítvány szolgtáltatásai már nem ingyenesek. Jobb ha el?re tisztázzák ezt a kérdést.

ismeretlen2004. március 19. 00:00

Jellemz? ez a hozzászólás: név nélkül állít valamit, ami talán nem is állja meg a helyét. Arra viszont jó, hogy kétségeket ébresszen az alapítvány iránt. Egyet mondhatok: nem tudom, hogy kell-e fizetni az alapítvány szolgáltatásaiért vagy sem – korábban biztos nem kellett – azt viszont tudom, hogy mind Virág Teréz, mind azok a szakemberek, akik úttör? kezdeményezését folytatják, lelkiismeretes, kiváló munkát végeznek – és sajnos alighanem egyre több dolguk akad. Mert a javíthatatlanoknak sikerült megint olyan légkjöret teremteniük e hazában, amelyben a holokauszt túlél?inek, gyerekeiknek, unokáiknak és az áldozatok hozzátartozóinak és leszármazottaiknak nem egyszer nagyon is szükségük lehet a Kút Alapítvány által nyújtott lelki segélyre. Nem hiszem egyébként, hogy ha valaki rászorul e segélyre, de anyagi lehet?ségei korlátozottak, nem talál támogatásra a Kút Alapítványnál. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a Kút Alapítvány, mint szinte minden hasonló civil kezdeményezés, maga is masszív – erkölcsi és anyagi – támogatásra szorul. Az lenne a jó, ha minél többen támogatnák, például adójuk 1 százalékával vagy más formában Virág Teréz nemzetközi elismertségnek örvend? kezdeményezését.
Léderer Pál, újságíró, Budapest

bobo2004. március 20. 00:00

Kedves Léderer Úr!

Köszönöm hozzászólását. Kérem, ajánlja honlapunkat másoknak is, s ha teheti, regisztráljon, s az újdonságokról folyamatosan tájékoztatjuk.

Üdvözlettel:

Oriold Károly
szerkeszt?

Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

A megjelent cikkek és hozzászólások a szerzők szellemi tulajdonát képezik, sokszorosításuk vagy bármilyen felhasználásuk kizárólag írásbeli engedéllyel lehetséges. Minden cikk és hozzászólás tartalma kizárólag a szerzők magánvéleménye, mely független A Lélekben Otthon szerkesztőségének véleményétől.

A portál készítője és karbantartója: Wired Studio