Borbándi János: KÚT Alapítvány bemutatkozás

2002 szept 16 | Egyéb témák

„Oly korban éltem én e földön…”
Radnóti

KÚT ALAPÍTVÁNY

Pszichterápiás Rendelő

Borbándi János: KÚT Alapítvány bemutatkozá

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 26. fsz.
Telefon/fax: (1) 317-6805
Jelentkezés: személyesen, telefonon, levélben vagy faxon
A hozzánk fordulókat előzetesen megbeszélt időpontban fogadjuk

e-mail cím: katalin.bardos@freemail.hu

A RENDELŐ RENDELKEZÉSÉRE ÁLL
A HOLOCAUST TÚLÉLŐINEK ÉS LESZÁRMAZOTTAIKNAK,
ÉS MINDAZOKNAK, AKIK AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEK TÁRSADALMI TRAUMÁIT, IGAZSÁGTALANSÁGAIT ELSZENVEDTÉK:

az első generációnak, amely átélte a rémségeket,
a második generációnak, mely eligazodni kíván a történtekben és a
harmadik generációnak, mely identitását keresi.

 

A rendelő megközelíthető 3-as metróval és a 7-es, 78-as buszokkal (Ferencziek tere felől) vagy a 49-es, 47-es villamosokkal (Kálvin tér felől).

MUNKATÁRSAK:

Dr. Bárdos Katalin vezető, pszichoterapeuta-szakpszichológus
Becskeháziné Czenki Valéria pszichológus
Borbándi János pszichológus
Gellért Csilla pszichoterapeuta-szakpszichológus
Dr. Harmath Péter pszichoterapeuta-szakpszichológus
Holics András pszichológus
Dr. Molnár Irén klinikai szakpszichológus
Dr. Pálffy Judit pszichoterapeuta-pszichiáter

Minden hozzánk fordulónak ingyenesen állunk rendelkezésére.
Alapítványunkat adományokból tartjuk fenn.

Az Alapítvány 1993-ban dr. Virág Teréz vezetésével azért jött létre, hogy pszichés támogatást, és terápiás segítséget nyújtson mindazoknak, akik üldöztetést szenvedtek el, elsősorban a holocaust túlélőinek és gyermekeiknek, unokáiknak.

Az Alapító Okirat szerinti rendeltetése „a társadalmi üldöztetés, különösen a holocaust következtében fellépő lelki sérülések, traumák gyógyítása, az ilyen üldöztetést elszenvedettek pszichés támogatása, és az erre alkalmas terápiás módszerek, eljárások kutatása és terjesztése”.

A holocaust túlélők és leszármazottaik pszichoterápiájára szakosodott intézmények működnek Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, de hasonló, e problémakörre specializálódott intézmény korábban nem volt sem Magyarországon, és tudomásunk szerint Kelet- és Közép-Európában sem.

Évente 120-150 körüli a segítségért hozzánk fordulók száma.

A második világháború után a holocaust túlélőinek meg kellett találniuk a helyüket egy olyan társadalmi helyzetben, amely nem adott segítséget a történtek feldolgozásához. Az ezt követő évtizedekben újabb társadalmi csoportok szenvedtek el társadalmi traumákat, üldöztetést, diszkriminációt. Így alakult ki a kollektív elfojtás légköre, melyben a fájdalom és a bánat nem volt kimondható.

Amikor a mindennapi nehézségek, szakmai krízisek, betegségek, nyugdíjazás, öregség, halálesetek bekövetkeznek, a megfelelő alkalmazkodást a múlt árnyai nehezítik. Ekkor a lelki egyensúly felborul, és szükségünk lehet szakember segítségére.

Ilyenkor kereshet fel minket!

„Negyven évig nem voltak szavaink a fájdalmas múlt kifejezésére. Több, mint fél évszázaddal a vészkorszak után arra kell szavakat találnunk, hogy kifejezzük a túlélés örömét. Ennek hiányában nem tudunk gyermekeinknek és unokáinknak pozitív jövőképet adni. A KÚT rendelőben arra törekszünk, hogy a hozzánk fordulók képessé váljanak az élet örömeit megtalálni, és pozitív érzelmeiket szavakban is kifejezni.” (Virág Teréz)

Kérjük, ha teheti, támogassa alapítványunkat!
Számlaszámunk:
11100104-90009668-10000001
Számlavezető:
Inter Európa Bank Rt.
1054 Budapest, Szabadság tér 15.
Alapítványunk megkapta a közérdekű minősítést.
Támogatása közcélú adománynak minősűl, és a törvényben meghatározott adókedvezmény igénybevételére jogogít.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

3 hozzászólás

  1. bobo

    Kedves Léderer Úr!

    Köszönöm hozzászólását. Kérem, ajánlja honlapunkat másoknak is, s ha teheti, regisztráljon, s az újdonságokról folyamatosan tájékoztatjuk.

    Üdvözlettel:

    Oriold Károly
    szerkeszt?

  2. ismeretlen

    Jellemz? ez a hozzászólás: név nélkül állít valamit, ami talán nem is állja meg a helyét. Arra viszont jó, hogy kétségeket ébresszen az alapítvány iránt. Egyet mondhatok: nem tudom, hogy kell-e fizetni az alapítvány szolgáltatásaiért vagy sem – korábban biztos nem kellett – azt viszont tudom, hogy mind Virág Teréz, mind azok a szakemberek, akik úttör? kezdeményezését folytatják, lelkiismeretes, kiváló munkát végeznek – és sajnos alighanem egyre több dolguk akad. Mert a javíthatatlanoknak sikerült megint olyan légkjöret teremteniük e hazában, amelyben a holokauszt túlél?inek, gyerekeiknek, unokáiknak és az áldozatok hozzátartozóinak és leszármazottaiknak nem egyszer nagyon is szükségük lehet a Kút Alapítvány által nyújtott lelki segélyre. Nem hiszem egyébként, hogy ha valaki rászorul e segélyre, de anyagi lehet?ségei korlátozottak, nem talál támogatásra a Kút Alapítványnál. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a Kút Alapítvány, mint szinte minden hasonló civil kezdeményezés, maga is masszív – erkölcsi és anyagi – támogatásra szorul. Az lenne a jó, ha minél többen támogatnák, például adójuk 1 százalékával vagy más formában Virág Teréz nemzetközi elismertségnek örvend? kezdeményezését.
    Léderer Pál, újságíró, Budapest

  3. ismeretlen

    Szeretném felhívni az érdekl?d?k figyelmét arra, hogy az alapítvány szolgtáltatásai már nem ingyenesek. Jobb ha el?re tisztázzák ezt a kérdést.

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This