Molnár Ildikó: Megalakulóban „A depresszió ellen küzdők klubja”

2002 nov 12 | Depresszió

Jelentkezzen tagnak vagy önkéntes munkatársnak!
A klub célja lenne:

  • segíteni a még betegeknek a gyógyulásban
  • segíteni a már gyógyultaknak a visszaesés megelőzésében
  • támpontot nyújtani mindazok számára, akik meg akarják érteni, ismerni ezt a betegséget és segíteni szándékoznak családtagjuknak, hozzátartozójuknak, barátjuknak, kollegájuknak vagy ismerősüknek

Kikre számítunk mint tagok?
Elsősorban a depresszióban szenvedőkre, a mindennapi életbe visszatérő tünetmentes betegekre, az ebből a betegségből már gyógyultakra, illetve az említettek családtagjaira, hozzátartozóira, barátaira, kollegáira és ismerőseire. Ezen kívül azonban minden érdeklődőt szívesen látunk.

Kikre számítunk mint önkéntes munkatársakra?
Elsősorban pszichiáterekre, pszichológusokra, pszichiáternek készülő orvostanhallgatókra, pszichológia szakos egyetemistákra, szociális munkásokra, lelkészekre, papokra, különböző vallások (nem szekták) vezető egyéniségeire.
Szükségünk lenne egy vagy egy-néhány szakemberre, aki/k/ állandóan figyelemmel kísérné/k/ a klub tevékenységét és szakmai dolgokban írányítana/irányítanának. Esetükben szóba kerülhet tiszteletdíj fizetése.
Ezen kívül bárki jelentkezését szívesen fogadjuk, aki valamilyen módon ( pl. szervezés, klubhelyiség keresése, támogatók keresése, klubrendezés, stb) részt kívánnak venni a klub munkájában.

Mit várunk az önkéntes munkatársaktól?
Előadás megtartása, vagy részvétel a klub szervezésében, propagálásában, vagy rendezésében, illetve támogatók szerzésében. ( A depresszió leküzdésében valamilyen szempontból érdekelt, illetve érvekkel érdekeltté tehető, és így számításba jöhető támogatókról már van lista, de bármilyen ötletet örömmel várunk.)
A klubtagságért tagdíjat kellene fizetni, lehetne negyedéves, féléves, éves tagdíjat is fizetni, melynek összegét ( nem túl magasat, remélhetőleg) az alakuló taggyűlés határozza majd meg.
Az önkéntes munkatársaknak természetesen semmit nem kell fizetniük, de adományokat, természetesen a lehetőségekhez képest mind a klubtagoktól, mind az önkéntes munkatársaktól örömmel fogadunk.
A klub Budapesten, hétvégén, szombatonként délután működne, hogy a hétközben dolgozók is részt vehessenek a klubnapon.( Ugyanis a SOTÉRIA alapítvány által működtetett “Kilátó” klubház, amely pszichiátriai betegek számára áll rendelkezésre, csak hétköznap 12 és 18 óra között van nyitva.)

A klubnap tervezett időpontja 15-18 óra, a program tervezett menete a következő:

  1. Előadás a depresszióval, az abból történő kigyógyulással, a visszaesés megelőzésével, a mindennapi életbe való visszailleszkedéssel, a gyógyultak életével kapcsolatos témákban
  2. Egy beteg vagy gyógyult rövid vallomása, beszámolója saját életét illetően ( ha találunk olyat, aki vállalja, a tervezett témákhoz jelöltek már vannak, csak nem tudjuk, hogy vállalják-e)
  3. Konzultáció az előadóval
  4. Kötetlen beszélgetés a klubtagok között, aktuális kérdések, problémák felvetése, megbeszélése a klubnapon állandóan résztvevő szakemberrel, illetve szakemberek valamelyikének írányításával.

A depresszió ellen küzdők klubja

A fenti klubdélután mellett minden héten sor kerülne valamilyen szabadidős tevékenység (pl. színház, mozi, kiállítás megtekintése, kirándulás, stb,)megszervezésére. Ugyanis mind a betegek, mind a gyógyultak között sokan magányosak, viszont az érdeklődő klubtagokkal közösen talán ők is szívesebben kimozdulnának otthonról.

A klub szervezésével ( amely még egy hete sincs, hogy elkezdődött) kapcsolatos jelenlegi ( november 7-i ) állapot :
Tagnak jelentkezettek száma: 8 fő
Önkéntes munkatársnak jelentkezettek száma: 5 fő
A klub megalapításának ( akár már 15 fővel is ) tervezett időpontja: november 23-a, vagy november 30-a.
A klub programja eleinte csak kérdések, problémák megbeszéléséből, a megoldandó feladatok áttekintéséből, a szervezési munkálatok ismertetéséből, közös szabadidős programok szervezéséből állna.
A klubdélutánnak a korábbiakban leírt program tervezete szerinti működése, mely az előadásokat és konzultációkat is magában foglalja, csak jövőre, előreláthatólag (“emberi számítások” szerint ) februárban, remélhetőleg a megalakuláskor résztvevőknél nagyobb létszámban kezdődne. Terem, kb 100-150 fő részére már lenne, az V. Sörház utcában, de a bérleti díja óránként 4500 Ft, amelyet csak egy nagyobb taglétszám, illetve támogatások megléte mellett tudnánk igénybe venni. Ezért további helyiségek felkutatása folyamatban van, aki tud valamit, kérjük, jelezze.

Az alakuló taggyűlés és az ezt követő, még várhatóan kisebb létszámú klubdélutánok megtartására valamelyik alapító tag lakásában kerülne sor. ( Jelentkezők már vannak. )
Figyelem! A klub működési szabályzatának tervezete szerint a klubban elhangzott személyes információk a klubon kívülre nem vihetők. Természetesen a tervezett belépési nyilatkozatban szerepel, hogy a belépő tag a működési szabályzatot elfogadja.
Az eddig tervezett előadások témája, amelyekre előadók előzetes jelentkezését várjuk, ( A témák véglegesítésére csak az alakuló taggyűlésen történő megszavazás után kerül sor) a következők:

  1. Mi a depresszió? Mik a jellemzői? Hogyan vehetjük észre magunkon vagy embertársunkon, hogy depressziós? Mit tegyük ekkor? ( A depresszió különböző fokozatainak, mélységeinek jellemzői)
  2. Ha kórházba kerülünk, mi a teendő, hogy mi magunk is hozzáruljunk a mielőbbi gyógyuláshoz?
  3. Hogyan, mivel segítsük családtagunkat, hozzátartozónkat, barátunkat, kollegánkat a depresszióból való kigyógyuláshoz?
  4. Mit tegyünk annak érdekében, hogy megelőzzük a visszaesést? ( előadó már van )
  5. Gyógyulás a depresszióból az Istenbe vetett hit, és Jézus Krisztus megváltóként elfogadása által ( előadó már van )
  6. Életmód-változtatással való kilábalás a depresszióból, illetve a visszaesés megelőzése 7.Az élet értelmének újbóli megkeresése célok tervezésével és az életünkbe vitt rendszer megszervezése által ( előadó már van )
  7. A szeretet, valamint az örömérzet újbóli megtalálásának szerepe a gyógyulásban és a visszaesés megelőzésében
  8. Depresszió és a betegség következményeként, melléktermékeként fellépő alkoholizálás, drogozás ( Milyen lehetőségek léteznek, amelyekkel véget vethetünk káros szenvedélyünknek, amely egy idő után csak fokozza a depressziót )
  9. A pszichoterápia, a pszichológus szerepe a depresszióból való kilábalásban és a visszaesés megelőzésében
  10. Problémák megoldása és konfliktusos helyzetek kezelése
  11. Hogyan nyerjük vissza önbizalmunkat, önbecsülésünket?
  12. Hogyan szerezzünk újból munkát magunknak?
  13. Szociális helyzetünk javításának lehetőségei ( előadó már van )
  14. Alvászavarok rendezése, fáradtság megszüntetése a relaxáció által
  15. A zene szerepe a gyógyulásban, illetve a visszaesés megelőzésében.

Várjuk az említett témákban előadást vállalok jelentkezését. (Az előadásokhoz tudunk további támpontokat adni, illetve olyan szakembert, hozzáértőt megnevezni, akivel a témában konzultálni lehet.)

Közös akarattal és összefogással sok minden elérhető.

Jelentkezés: Molnár Ildikónál, a klub szervezésének elindítójánál
E-mail cím: molnar.ildikó@chello.hu
T.: 220-47-41, mindennap 06 és 22 óra között ( Üzenethagyás hangpostafiókon, vagy telefonon a fiamon ( Fórika Áron ) keresztül. Kérem adja meg nevét, telefonszámát és legvalószínűbb elérhetőségi időszakát. Amint módomban áll visszahívom. Molnár Ildikó)

Budapest, 2003. november 7.

Mindenkinek jó egészséget kíván:
Molnár Ildikó

(Egy hosszan tartó, igen mély szintet is megélt depresszióból nem oly rég sikeresen kilábalt, a pszichológia iránt ifjú kora óta érdeklődő, közgazdász-szociológus végzettséggel rendelkező összeírási koordinátor,
aki megtapasztalta a gyógyítás különböző módszereit és azok hiányosságait,
aki szerint nincs megszervezve a depresszióból gyógyultak, illetve a mindennapi életbe tünetmentesen visszatérő betegek utógondozása, és
aki saját maga is átélte elsősorban a család, de a hozzátartozók, a barátok, a kollegák és az ismerősök értetlenségét – segíteni akaró szándékuk ellenére – ezt a betegséget illetően.

Megjegyzés:
Távolabbi tervek: először negyedévente péntek késő délutántól vasárnap estig tartó, bentlakásos személyiségfejlesztő tréningek szervezése,
később 1-2 hetes utógondozó alkalmak szervezése, bentlakással.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

10 hozzászólás

  1. victory

    Tisztelt Ildikó,

    nagyon érdekelne, hogy hol tart a klub, mert magam is súlyos depresszióban szenvedek, és rendkívül magányos vagyok.

    köszönöm.

  2. bandy

    Anonymous hozzászólása teljesen igaz. Az elképzelés jó, de a depressziós fázisban az ember a vizcsap mellett is szomjan hal, nemhogy klubba járjon. Én azt tapasztalom saját magamon, hogy ha megint kikecmeregtem egy mélyebb periódusból, akkor még beszélni se nagyon merek róla, annyira félek attól, hogy megismétl?dik. Tudom, ez a tipikus „amit nem látok, az nincs” felfogás. Ráadásul tudom, hogy vissza is tér a depis fázis és nem tudok mit tenni ellene. Szóval biztos jó a klub, de én még nem tartok ott, hogy el is menjek egy-egy rendezvényére.

  3. levendula

    Kedves Mindenki!
    Most találtam rá erre az oldalra.Bizony szükség lenne egy közösségre. Magam is mint a depresszióból kilábaló, szívesem segítenék. Igaz nem vagyok még gyógyult, de haladok arra. Optipista természetemnek köszönhetem, hogy nem adom fel.

  4. AmbrusAndrea

    Kedves Levendula!

    Örültem amikor ráakadtam soraidra, hiszen akkor úgy t?nik van remény a kilábalásra. Én sajnos már harmadszorra vagyok ebben az „állapotban”, eddig hittem benne, hogy sikerül minden esetben kijönni bel?le és bevallom fogcsikorgatva, gyógyszerek segítségével ugyan, de kétszer már valóban sikerült. Most mégsem megy……… és ez az állapot már tart augusztus óta. Igaz jócskán hozzájárult ehhez a magánéletemben (mindig az váltotta eddig ki) történt változás, ami sajnos a munkával is össze volt kötve!

    Tudod Levendula én is mindig optimista felfogású emberke voltam, próbáltam apró célokat kit?zni és azokat megvalósítva egyr?l a kett?re jutni és egyszercsak a „felszínre” jönni, de mára sajnos már ez sem m?ködik teljesen!

    Ezért örülnék annak,ha megosztanád Velem a gyógyulásod útját, hátha tudnék tanulni valamit T?led:o)

    Válaszodat várva, további gyógyulást kívánva: Andi

  5. Dorka

    Sziasztok! Én is szívesen belépnék a klubba, magam is küzdök a depresszió ellen, már 3.-ik éve minden ?sszel mély depresszióba esem. Amib?l csak nagyon hosszú (legalábbis hosszúnak t?n?) hónapok múlva tudok csak kilábalni és akkor is csak a tüneteim sz?nnek, némi antidepresszáns hatására. 16 éves vagyok, úgyhogy még elég fiatal, de sajnos nagyon sokat szenvedtem és szenvedek is és nagyon nem szeretném, hogyha jöv? szeptemberben is el?jönne ez az egész! Természetesen járok szakemberhez, de úgy érzem ? nem tud nagyon segíteni! Nagyon szeretnék megismerni hasonló betegségben szenved? embereket és szeretnék segíteni és segítséget kapni is!

  6. gritti

    régóta küzdök evvel a bajjal és szeretném megtudni,hogy itt az interneten van e mód segitséget kérni

  7. Quintarah

    Err?l van szó! Én is depressziós vagyok. És az emberek közé mászkálás -legyen az akár épp a depresszióval foglalkozó klubdélután- azon dolgok egyike, amire nemigen tudom rászánni magam.
    Jelenleg pszichoterápiára járok hetente egyszer… és még az is iszonyatos er?feszítésembe kerül, hogy oda elmenjek. 2 órás utazás oda, 2 vissza, tömegközlekedéssel…, gondolom, érthet?… már legalábbis annak, akinek van némi fogalma a depresszióról…

    Egyébként meg árulja már el nekem valaki, mikori irományok vannak ezen az oldalon? Mert évszámot sehol nem látok… Most 2004 van. Ez a december 9-ei hozzászólás pl. melyik évben került ide?

  8. ismeretlen

    Nagyon érdekelne, hogy végül is mi lett a klub sorsa? A dátumból itélve (nov. 7) azóta sem történt semmi. Magam is érintett vagyok, szerencsére jól tudom kezelni az állapotom nem is beszélve a gyógyszerekr?l. Pillanatnyilag kilábaltam, de tudom, hogy bármikor visszaeshetek. Viszont egyáltalán nem hiszem, hogy valaki aki valóban depressziós akkor klubdélutánra menne. Ismereteim és tapasztalataim szerint mikor valaki depressziós fázisban van, akkor jó ha felkel az ágyból.

  9. robertsz

    Kedves Ildikó!

    Kérem tájékoztasson, hogy áll jelenleg a Klub?

    Remélem sikeresen m?ködik!

    Sz.Róbert

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This