Szégyen és féltékenység

Kép nagyítása kattintással A Szégyen és féltékenység a „Psychoanalytic Ideas Series” című, az Institute of Psychoanalysis részére a Karnac által kiadott sorozat ötödik kötete.

Ebben az új utakat nyitó könyvben a szerző rejtett, belső háborgásként kezeli a szégyent és a féltékenységet – alapvető emberi érzelmekként, amelyek mindenkiben megtalálhatóak, de amelyeket gyakran elnyomnak és figyelmen kívül hagynak.

A beteljesületlen vágy, a meghallgatásra nem találó segélykiáltás, a más emberekkel való kapcsolat és megértés kialakítására való képtelenség mind alapjául szolgálhat a szégyennek és az alkalmatlanság érzésének. Mollon szerint a szégyen lényegéből adódóan részét képezi az analitikai helyzetnek, de „megdöbbentő módon a pszichoanalitikai és a pszichoterápiás helyzet ezen szégyennel terhelt oldalával ritkán foglalkoznak”.

Ez a közérthetően megírt és hasznos segítséget nyújtó könyv feltárja, hogy a szégyen és a féltékenység milyen megrendítő hatással lehet az önértékelésre, és ez végül hogyan vezethet különböző krónikus lelkiállapotokhoz.

2 hozzászólás

ismeretlen2004. október 12. 00:00

Milyen szégyenlös vagy mert te nem vigyáztál?

ismeretlen2004. október 12. 00:00

Ha nemfigyelsz akkor szégyen marad.

Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

A megjelent cikkek és hozzászólások a szerzők szellemi tulajdonát képezik, sokszorosításuk vagy bármilyen felhasználásuk kizárólag írásbeli engedéllyel lehetséges. Minden cikk és hozzászólás tartalma kizárólag a szerzők magánvéleménye, mely független A Lélekben Otthon szerkesztőségének véleményétől.

A portál készítője és karbantartója: Wired Studio