Pszichoanalitikusok, terapeuták és analízissel foglalkozó szakemberek díványai –

Talán sokan azt gondolják, hogy az analízis úri huncutság, kevesek kiváltsága. Talán sokan azt hiszik, nincs is magyar pszichoanalízis, vagy ha van, akkor az csak a szakmának szól. Meggyőződésem, tapasztalatom, hogy ez nincs így. Egyik célom éppen az, hogy jelezzem, hogy igenis van, él és virul az analízis itthon, Magyarországon is. (A képek nagy felbontásban nyílnak meg rákattintáskor)

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány Halász Anna pszichoanalitikus rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány Dr. Keresztes Zoltán rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Divány dr. Pető Katalin pszichoanalitikus rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Divány dr. Bokor László pszichoanalitikus rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Divány dr. Mészáros Judit pszichoanalitikus rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Divány dr. Szőnyi Gábor pszichoanalitikus rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány B. Gáspár Judit pszichoanalitikus rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány Dr. Hidas György rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány Schmelowsky Ágoston analitikus jelölt rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány Bokor Judit analitikus jelölt rendelőjében

Kattintson a teljes mérethez!

Dívány Irtzl Károly analitikus kandidátus rendelőjében

Néhány szó a díványokról készült fényképekhez

Talán sokan azt gondolják, hogy az analízis úri huncutság, kevesek kiváltsága. Talán sokan azt hiszik, nincs is magyar pszichoanalízis, vagy ha van, akkor az csak a szakmának szól. Meggyőződésem, tapasztalatom, hogy ez nincs így. Egyik célom éppen az, hogy jelezzem, hogy igenis van, él és virul az analízis itthon, Magyarországon is.

Ezen a honlapon az önismeretet népszerűsítjük, s javasoljuk, menjenek minél többen terápiába, analízisbe. Talán sokan félnek. Azzal, hogy megmutatjuk, ilyen helyeken történik az analízis, talán sikerül a kezdő lépés megtételét kísérő szorongást egy kicsit csökkenteni. Azzal, hogy közel hozzuk, talán demisztifikáljuk is. Ezt csak remélni tudom. Olyasmit is hallottam, mindegy, hogy kit választ az ember analitikusának, kicsit vakszerencse is. Nem tudom, hogy így van-e. Ezt hallottam.

Vajon mások az analitikusuk csak a díványok képe alapján? Milyen a kapcsolat önmaguk és az általuk létrehozott hely között?
A másik dolog a személyesség. Sokakat izgat, hogy vajon mi történik analízisben két ember között. Mi az a személyes, egyszeri dolog, ami ott akkor, éppen akkor és éppen úgy jön létre? Vajon abból, ami ott létre jön, a helyiségbe kisugárzik-e valami? Érezhető? S ha érezhető, átjön-e ez egy fényképen? Vajon mennyire közös a tér? (Nyilván semennyire, ez az analitikus tere, ő rendezi be magának és paciensnek, de ha a paciensé is, akkor hogy is van ez az egész?), Hogyan történik meg a kapcsolódás?

Freud díványának jól ismert képére is gondoltam. Vajon miért olyan fontos ez a kép? Vajon miért van kinn az ő és/vagy díványának a képe sok analitikusnál? Mit szimbolizál? Az analízist, az önismeretet, Freudot, a tudományt? Ezek a képek Freud díványának képéhez is kapcsolódnak valahogy.

Ilyen kérdések merültek fel bennem a fényképezésnél, ami nagyszerű munka volt. Remek érzés volt létrehozni a képeket, s remélem, hogy gondolatokat ébresztenek azokban, akik megnézik.
Oriold Károly

Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

A megjelent cikkek és hozzászólások a szerzők szellemi tulajdonát képezik, sokszorosításuk vagy bármilyen felhasználásuk kizárólag írásbeli engedéllyel lehetséges. Minden cikk és hozzászólás tartalma kizárólag a szerzők magánvéleménye, mely független A Lélekben Otthon szerkesztőségének véleményétől.

A portál készítője és karbantartója: Wired Studio