A megszelídített farkas – Civilek az öngyilkosság megelőzéséért

Az önkéntes, érdek nélküli segítés kultúrája ma még kevésbé jellemzi a társadalmunkat. Pedig például az öngyilkosság megelőzésében ennek óriási szerepe lenne. A Lélekben Otthon Alapítvány önsegítő csoportokat szervez azok hozzátartozóinak, akik öngyilkosságot követtek el, emellett mentálhigiénés felvilágosító kampányokat folytat. Öt éve alapítottak egy díjat, amelyet minden évben az öngyilkosság-megelőzés világnapján, szeptember 10-én adnak át olyan civil – nem pszichológus és nem pszichiáter – személyeknek, akik az adott évben a legtöbbet tettek ezen a téren. Az alapítvány vezetője, Oriold Károly a 168 Órának elmondta, hogy az idei két díjazott Incze Zsóka 37 éves pedagógus és Molnár Szilvia 18 éves gimnazista.

– Ők ketten szorosan együttműködnek a Facebookon. Zárt internetes kamaszcsoportokba épülnek be, és krízisben lévő fiataloknak nyújtanak lelki támogatást. Többször is sikerült meg­­akadályozniuk, hogy a tinédzserek el­­kövessék önpusztító tetteiket. A rendőrséghez fordultak olyan esetekben, amikor valaki öngyilkosságra akart rábeszélni másokat. Ez ugyanis bűncselekmény – magyarázza Oriold Károly.

A díjazottak Pálfi Balázs festőművész munkáját is átvehették. A kép egy farkas megszelídítését ábrázolja. A farkas egyszerre szimbolizálja az öngyilkosság veszélyességét és kiszámíthatatlanságát is. Bemutatja, hogy a bajba jutott embertársainknak a magányt oldó érzelmi kapcsolat jelenti a legfőbb kapaszkodót. Oriold Károly arra is felhívja a figyelmet, hogy a világ több országában létezik nemzeti stratégia az öngyilkosság megelőzésére. Magyarországon azonban – bár a suicidumok gyakoriságával még mindig Európa „élmezőnyéhez” tartozunk – ilyen stratégiát egyetlen kormány sem támogatott.

 

Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

A megjelent cikkek és hozzászólások a szerzők szellemi tulajdonát képezik, sokszorosításuk vagy bármilyen felhasználásuk kizárólag írásbeli engedéllyel lehetséges. Minden cikk és hozzászólás tartalma kizárólag a szerzők magánvéleménye, mely független A Lélekben Otthon szerkesztőségének véleményétől.

A portál készítője és karbantartója: Wired Studio