Öngyilkosság megelőzés díja 2018

2018 szept 15 | Öngyilkosság

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány 2018-ban is díjat ad át annak a civilnek, aki sokat tett az adott évben az öngyilkosság megelőzéséért.

A WHO, az Öngyilkosságot Megelőző Világszervezet (IASP) és a Mentális Betegségek Nemzetközi Szervezete (WFMH) 2003 óta szeptember 10-ét jelölte ki az Öngyilkosság megelőzés világnapjának.

Az öngyilkosság rendkívül komplex probléma. Egyszerre orvosi és társadalmi szintű, amelyben egymásra vetül az önpusztító életmódhoz és az erőszakossághoz való viszonyunk, a viszony a betegekhez és betegségekhez, illetve megjelenik a társadalmi bizalom kérdése, mit kezd a társadalom a segítségkéréssel egyéni és társadalmi szinten. Megtanítja az embereket arra, hogy bízni lehet, vagy pedig azt üzeni, hogy a bajodban magadra számíthatsz csak, másra nem?

Az pszichiátriai és pszichoterápiás ellátás helyzete egy további kérdés, ami orvosi szintű egyeztetéseket követel. Bőven van tenni való ezen a szinten is.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány idén Szilágyi Lenkének az Open Society Archives (OSA) munkatársának adja a díjat. Szeptember 28-án nyílik egy kiállítás az OSA központjában, az Arany János utcában. A Magyar Rendőrség helyszínelési fotoarchívuma az OSA-hoz került, s a kiállításon öngyilkossági helyszínelési képeket állítanak ki, felhívva a figyelmet arra, hogy Magyarországon a lelki egészség továbbra sincs helyén kezelve Nincs országos program az öngyilkosság megelőzésére, az öngyilkossági tragédiában érintett hozzátartozók és kollégák (még az elhunytak kiskorú gyermekei sem, a kollégákról, barátókról nem beszélve) nem kapnak a tragédia után semmilyen szakszerű segítséget, krízisintervenciót.

Bár sok mindenben előre léptünk, sok mindenben továbbra is kullogunk, s a javuló statisztikák ellenére Európában még mindig nálunk van az egyik legmagasabb öngyilkossági halálozás: napi 4 főt veszítünk el.

 

Szilágyi Lenke a kiállítás előkészítője. Több ezer helyszínelési fényképpel dolgozott, s hogy ez a kiállítás létrejön, az leginkább neki köszönhető.

 

Ezzel a díjjal köszönjük meg munkáját.

Archívum

A Facebook szabálya szerint a cikket csak akkor tudja lájkolni oldalunkat, ha egyidejűleg be van jelentkezve a Facebook fiókjába.

Kövessen minket!

Szóljon hozzá!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Archívum

Share This